Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak, güçlü ve etkili iş birliklerini gerektirir. Üniversitemiz, Hedef 17 kapsamında kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası paydaşlarla iş birliği yaparak sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu hedef doğrultusunda, bilgi ve kaynak paylaşımı, teknolojik gelişim ve yenilikçi çözümlerle küresel bağları güçlendirmeyi destekliyoruz.
Bu amaçlar doğrultusunda üniversitemizde gerçekleştirilen etkinlikler aşağıda paylaşılmıştır.
17.2. HEDEFLERİ DESTEKLEYEN İLİŞKİLERÜniversitemiz, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda toplum, özel sektör ve kamu kuruluşlarıyla kurduğu güçlü iş birliği ve ortaklıklarıyla toplumsal gelişime katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda, eğitim-öğretim süreçlerimizde sürdürülebilirlik ilkelerini ön planda tutarak öğrencilerimize sadece teorik bilgi sunmakla kalmıyor, aynı zamanda yerel ve uluslararası paydaşlarımızla birlikte uygulama alanları sunuyoruz. Küresel kalkınma hedeflerini destekleyen bu ilişkilerimiz, üniversitemizin sosyal, ekonomik ve çevresel etkisini artırmaya yönelik bir strateji olarak konumlanmakta olup, geleceğin liderlerini yetiştirirken daha yaşanabilir bir dünya için sorumluluk almamızı sağlamaktadır.
Farklı kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgüleriyle gerçekleştirilen iş birlikleri aşağıda sıralanmaktadır.
Ufuk Avrupa Programı kurumsallaşmış ortaklıkları arasında yer alan Clean Hydrogen Partnership (Temiz Hidrojen Ortaklığı) 2022 yılı ikinci fasıl çağrılarına ilişkin açıklanan başvuru sonuçlarının akabinde, Üniversitemizin Mühendislik ve Fen Fakültelerinden Dr. Öğr. Üyesi Sibel Özenler, Dr. Öğr. Üyesi Meltem Karaismailoğlu Elibol, Arş. Gör. Mehmet Turan Görüryılmaz, Arş. Gör. Fuat Berke Gül ve Arş. Gör. Berat Berkan Ünal’dan oluşan araştırma ekibinin de dahil olduğu 13 ortağın yer aldığı HYSouthMarmara akronimli proje desteklenmeye hak kazandı.
“HORIZON-JTI-CLEANH2-2022-06-02: H2 Valley (small scale)” çağrısı kapsamında sunulan; HYSouthMarmara (South Marmara Hydrogen Shore) akronimli konsorsiyumda 16 kuruluş yer almakta olup proje kapsamında, endüstride fosil yakıt kullanımının kademeli olarak kaldırılması ve sanayinin karbondan arındırılması ana vizyonuyla bölgesel bir hidrojen ekonomisinin gelişiminin desteklenmesi ve hidrojen ekonomisinin sahip olabileceği potansiyel etkinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır.
Türk-Alman Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve TGB Yönetim A.Ş. yürütücülüğündeki İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen “Ticarileştirme Odaklı Sürdürülebilir İş Birliği Platformu: İstanbul İnovasyon ve Teknoloji Lisanslama Merkezi” Projesi kapsamındav “Demoday ve Proje Pazarı” etkinliği, 22 Mart 2023 Çarşamba günü Üniversitemizin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Eğitim ve mentorluk desteği alan girişimcilerin ve proje sahiplerinin ürünleriyle yatırımcıları buluşturmayı amaçlayan etkinlik kapsamında girişimciler, yatırımcılara iş fikirlerini sunarak destek bulmaya çalıştı.Türkiye Maarif Vakfı ile Üniversitemiz arasında düzenlenen iş birliği protokolünün imzalanması için Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız, 5 Nisan 2023 tarihinde Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün’ü ziyaret etti. Yurt dışında okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar tüm süreçlerde çok boyutlu özgün çözümler üreterek dünya genelinde eğitim hizmetleri yürüten Türkiye Maarif Vakfı ile Üniversitemiz arasında imzalanan protokol, uluslararası öğrencilerin amaca uygun bir şekilde ülkemizdeki üniversitelere yönlendirilmesi, akademik çalışmaların desteklenmesi, Türkçenin ve Türk kültürünün yaygınlaşması ve Türkiye’de yükseköğretim sisteminin uluslararasılaşması hususlarında katkı sağlama amacı taşıyor.
Ufuk Avrupa Programı Temiz Hidrojen Ortaklığı kapsamında Türkiye Çerçeve Programları tarihinin en yüksek AB hibesini kazanan yürütücülüğünü Güney Marmara Kalkınma Ajansının yaptığı Ülkemizin İlk Hidrojen Vadisi “HySouthMarmara” için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız’ın teşrifleriyle 27 Nisan 2023 tarihinde imza törenleri gerçekleştirildi. İmza törenlerinin akabindeki panelde “HYSouthMarmara” akronimli projenin araştırma ekibinden Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sibel Özenler, yeşil hidrojen ile birincil çıktıları olan e-Metanol ve e-Amonyağın önemi ve ülkemizde üretimi ile proje kapsamında yapacakları çalışmaları hakkında konuşmasını yaptı.
28 Nisan 2023 tarihinde Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK) Yönetim Kurulu Üyeleri Üniversitemizi ziyaret ederek Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız, Üniversitemiz Genel Koordinatörü Prof. Dr. Ferit Küçükay, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Aysel Uzuntaş ve Prof. Dr. Hamide Özden Özkaya Ferendeci’yle bir araya geldi. Fakülte Dekanlarımız Prof. Dr. Ela Sibel Bayrak Meydanoğlu ve Prof. Dr. B. Aykut Arıkan’ın da iştirak ettiği görüşmede, AHK ile Üniversitemiz arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve olası iş birliği anlaşmaları hakkında konuşuldu
Türk-Alman Üniversitesinin liderliğinde, Slovenya’dan Maribor Üniversitesi ve Almanya’dan teknoloji firması ZentralWeb GmbH’nin proje ortaklıkları ile gerçekleştirilen Avrupa Birliği Stratejik Ortaklık Projesi “Geleceğin Yanında Ol (Be For Future)” kapsamında, Ankara’da Şevket Raşit Hatipoğlu Anadolu Lisesinde akademik etkinliklerin ikincisi düzenlendi. Projenin ana temasının ve detaylarının sunulduğu etkinliğe ağırlıklı olarak lise öğrencileri ve öğretmenler katılım gösterdi. Proje kapsamında, geleneksel ve yenilikçi medya araçlarını kullanarak katılımcıların sürdürülebilir projeleri ve fikirleri araştırılmaktadır. Proje ile iklim değişikliği, kirlenme, felaketler, küresel ısınma, ekolojik sorunlar gibi konuların ortaya çıkma nedenleri ve bu sorunların etkilerinin araştırılması yerine, sorunlara çözümler aranması amaçlanmaktadır. Bu amaçla proje kapsamında katılımcıların fikirlerini, düşüncelerini paylaşabildikleri, tartışabildikleri etkileşimli bir dijital araç yer almaktadır. Bu sayede bu tür sorunlara yönelik yaklaşımların ve çözümlerin medya etkisinin arttırılması hedeflenmektedir.
Türk-Alman Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen ve üniversitelerde engelsiz ve erişilebilir kampüsleri teşvik etmeyi amaçlayan “Engelsiz Üniversite Ödülleri 2023” kapsamında başarı elde etti. Engelli bireylerin üniversite yaşamına daha rahat ve eşit şekilde katılmasını teşvik etme yönünde adımlar atan Üniversitemiz, yemekhane ve merkez kütüphane binası ile ‘Mekânda Erişilebilirlik’ alanında “Turuncu Bayrak” ödülüne layık görüldü.
TAÜ-SEM ve Allianz Teknik iş birliği ile düzenlenen ve iki gün süren ‘Uygulama Ağırlıklı Karbon Ayak İzi Hesaplama Eğitimi’ 20.09.2023 tarihinde tamamlandı. TAÜ-SEM ve Allianz Teknik ortak projesi olan sertifikalı ‘Uygulama Ağırlıklı Karbon Ayak İzi Hesaplama Eğitimi’ Allianz Teknik’in Türk-Alman Üniversitesinin (TAÜ) Beykoz Kampüsü içerisinde yer alan Deprem & Yangın Test ve Eğitim Merkezinde 19-20 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleştirildi. İklim Krizi, ISO 14064 standardı, AB Yeşil Mutabakatı, Sınırda Karbon Vergisi ve Emisyon Ticaret Sistemi konularında teorik anlatımın uygulamalar ve karbon ayak izi hesaplamalarıyla desteklendiği eğitimi TAÜ İktisat Bölümünden Prof. Dr. Aykut Kibritçioğlu, Allianz Teknik’ten Çevre Yüksek Mühendisi Nilay Çakır ile Çevre ve İnşaat Mühendisi Simge Var verdi. Sera gazı ve karbon ayak izi hesaplamalarında görevli süreç liderleri, çevre mühendisleri, firma temsilcileri, akademisyenler ve lisans/yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ilgi gösterdiği eğitim programı iki gün sürdü.
Türk Alman Üniversitesi ve BELBİM Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş., ödeme ağını her geçen gün artıran İstanbulkart’ı akademiyle buluşturarak bir ilke imza attı. 2 Ekim 2023’te İBB iştiraki İSBAK’ın katkılarıyla hayata geçirilen hizmet ile Üniversitemiz öğrencileri, akademik ve idari personelimiz İstanbulkartları ile toplu ulaşım ödemelerini gerçekleştirebilirken üniversiteye girişlerini sağlayacak, kampüs içerisindeki yemekhane, kütüphane, yurt, lojman, spor salonu ve kantin gibi noktalarda İstanbulkartları ile ödeme yapabileceklerdir. Bu sayede İstanbul’da akademik hayatı kolaylaştıran bir üniversite yaşam kartına dönüşen İstanbulkart ile özellikle öğrencilerimiz, kampüs dışında da 100 binden fazla noktada alışveriş imkanı elde etmiş olacaktır.
Fen ve Mühendislik Fakültelerimiz tarafından bu yıl ilki düzenlenen ve Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız’ın açılış konuşması ile başlayan, “LITES - Leverage of IT for Engineering and Science” uluslararası konferansı, yerleşkemizin C ve D-Blok konferans salonlarında gerçekleştirildi. Üç gün süren etkinlikte, sanayi kuruluşları temsilcileri ile yurt içi ve yurt dışından bilim insanları bir araya gelerek, yapay zekanın farklı kullanım alanları hakkında, paneller ve bildiri sunumları aracılığıyla, bilgi ve fikir alışverişinde bulundular
Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültemiz tarafından düzenlenen ve Dr. Fatma Güzin Ağca-Varoğlu’nun moderatörlüğünde Prof. Dr. Thomas Faist’in konuşmacı olduğu ‘’Sosyo-Ekolojik Soru: Çevresel Yıkım Eşitsizlikleri Nasıl Pekiştiriyor ve Göçü Nasıl Yeniden Şekillendiriyor’’ konulu konferans Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans Salonu’nda düzenlendi. Sosyoloji Bölümü Bölüm Koordinatörü ve göç sosyolojisinin uluslararası alanda öncü isimlerinden Prof. Dr. Thomas Faist, ‘The Socio-Ecological Question: How Environmental Destruction Reinforces Inequalities and Reshapes Migration’ başlıklı bir konuşma yaptı. Küresel eşitsizliklerin ve iklim krizinin göçü nasıl yeniden şekillendirdiğini, bu yeni durumun sosyal bilimlerde bilgi üretimini nasıl dönüştüreceğini ortaya koydu. Prof. Dr. Faist ayrıca tahmin edilemezliğin gittikçe egemen olduğu bu dönemde akademisyenlerin toplumsal rolünü tartıştı.
Üniversitemiz ve TİHEK arasında insan hakları alanında iş birliğine ilişkin bir protokol imzalandı. Protokol imza töreni Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Hamide Özden Özkaya Ferendeci, Prof. Dr. Aysel Uzuntaş ve Hukuk Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Siemens ve DAAD sponsorluğunda düzenlenen “Dördüncü Yıllık İşletme Konferansı: Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık” başlıklı konferans, Üniversitemiz ve Bielefeld Uygulamalı Bilimler ve Sanatlar Üniversitesi iş birliğiyle 10 Kasım 2023 tarihinde YDYO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü olması münasebetiyle günün anlam ve önemine değinerek programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız, bu yılki konferansın teması olan “Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık” kavramlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Çeşitliliğe, eşitliğe ve kapsayıcılığa işyeri kültüründe önem verdiği bilinen şirketler genellikle daha güçlü bir işveren markasına sahiptir. Güçlü bir işveren markası, bir şirketin sektördeki genel itibarının, müşteri sadakatinin ve güveninin artmasına katkıda bulunur.” diyen Prof. Dr. Yıldız, “Türk-Alman Üniversitesi olarak “Üniversite-sanayi/sektör” iş birliğine verdiğimiz önemi her fırsatta vurguluyor ve düzenlediğimiz etkinliklerde teori ve pratiğin birlikteliği için büyük çaba sarf ediyoruz. Bu anlamda, Türk-Alman Üniversitesi, Bielefeld Uygulamalı Bilimler ve Sanatlar Üniversitesi, DAAD ve Siemens Türkiye’nin katkılarıyla düzenlenen bu konferansın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, tüm katılımcılara verimli bir konferans diliyorum.” ifadelerinde bulunarak sözlerini tamamladı.
17.3. SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ (SKH) RAPORLARININ YAYINLANMASI
Türk-Alman Üniversitesi olarak, 2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından benimsenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni (SKH) geleceğe yönelik yol haritamızın önemli bir parçası olarak görüyoruz. Yoksulluğun ortadan kaldırılması, gezegenimizin korunması, toplumsal refahın artırılması ve kapsayıcılık prensibi üzerine inşa edilen bu 17 hedef; eğitim, sağlık, ekonomik kalkınma, iklim değişikliği, temiz enerji ve barış gibi pek çok alanda somut ve ölçülebilir amaçlar içermektedir.2030 yılına kadar gerçekleştirilmesi hedeflenen SKH'ler, tüm dünyada sadece hükümetlerin değil, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve bireylerin de katkısını gerektiren ortak bir çabadır. Türk-Alman Üniversitesi olarak, bu küresel hedeflere ulaşma yolunda, farklı disiplinlerden gelen akademik birikimimizi ve Almanya ile Türkiye arasındaki kültürel ve bilimsel iş birliği gücümüzü kullanarak çalışmalar yürütmekteyiz. Üniversitemiz, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler geliştirmek için aktif bir rol üstlenmektedir.SKH’ler doğrultusunda yürüttüğümüz eğitim, araştırma ve topluma katkı projeleri ile ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliği güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Eşitsizliklerin azaltılması, çevre dostu uygulamaların teşvik edilmesi ve sosyal adaletin sağlanması gibi önceliklerimiz doğrultusunda, Türk-Alman Üniversitesi olarak sürdürülebilir bir gelecek için tüm paydaşlarımızla iş birliği yapmaya devam ediyoruz.
Bu doğrultuda aşağıdaki SKH başlıklarında çalışmalar tamamlanmış ve elde edilen sonuçlar paylaşılmıştır.
SDG 2 Açlığa Son
SDG 5 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
SDG 7 Erişilebilir ve Temiz Enerji
SDG 8 İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme
SDG 16 Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar
SDG 17 Amaçlar için Ortaklıklar
17.4. SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ İÇİN EĞİTİM
17.4.1 SDG'ler için Eğitim: Anlamlı Eğitime Bağlılık
Üniversitemiz, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) doğrultusunda anlamlı eğitimi tüm öğrenciler için erişilebilir hale getirme taahhüdü çerçevesinde çeşitli seçmeli dersler sunmaktadır. Bu seçmeli dersler, SDG'lerle ilgili konuları kapsamaktadır ve üniversitedeki her öğrencinin seçimine açıktır. Bu dersler arasında yer alan bazıları şunlardır:
Üniversite seçmeli dersler
Hukukta Kadın (HUK176)
SDG 5: Cinsiyet Eşitliği
Bu ders, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konularını ele alır. Kadınların hukuki statüsü, eşit haklar ve fırsatlar sağlanması açısından önemlidir. Bu hedef, kadınların güçlendirilmesi ve cinsiyet temelli ayrımcılığın sona erdirilmesi amacı taşır.
Kültürel Miras Yönetimi (ÜSDKKW434)
SDG 11: Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar
Bu ders, kültürel mirasın korunması ve sürdürülebilir yönetimi üzerine odaklanır. Kültürel miras, şehirlerin ve toplulukların kimliğini şekillendiren önemli bir unsurdur ve sürdürülebilir gelişim için kritik bir bileşendir.
Gönüllülük Çalışmaları (ÜSDGNÇ202)
SDG 17: Hedefler için Ortaklıklar
Gönüllülük çalışmaları, toplumsal katılımı artırır ve yerel topluluklarla işbirliğini teşvik eder. Bu ders, toplumsal sorumluluk bilincini geliştirmeyi ve gönüllü hizmetlerin sosyal etki alanını incelemeyi amaçlar.
Çocuk ve Aile (ÜSDCVA120)
SDG 4: Nitelikli Eğitim ve SDG 10: Eşitsizliklerin Azaltılması
Bu ders, çocukların ve ailelerin eğitimi ve desteklenmesi üzerine odaklanır. Nitelikli eğitim sağlanması ve sosyal eşitsizliklerin azaltılması, çocukların gelişimi için kritik öneme sahiptir.
Afet Yönetimi (ÜSDAFY101)
SDG 11: Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar ve SDG 13: İklim Eylemi
Afet yönetimi, doğal ve insan kaynaklı felaketlere hazırlık ve müdahale süreçlerini ele alır. Bu ders, toplulukların dayanıklılığını artırmayı ve iklim değişikliği ile mücadele etme yöntemlerini incelemeyi amaçlar.
Bologna Süreci'nin bir parçası olarak, Türk-Alman Üniversitesi tüm dersleri ve ilgili programları resmi web sitesinde paylaşmaktadır. Bu derslerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için https://obs.tau.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx adresi ziyaret edilebilir.
17.4.2 SDG'ler için Eğitim: Sürdürülebilirlik üzerine özel dersler
Enerji Bilimi ve Teknolojileri Bölümü
Türk-Alman Üniversitesi Enerji Bilimi ve Teknolojileri bölümü doğrudan sürdürülebilirlik alanında derinlemesine bilgi edinmek isteyen öğrencilere yönelik olarak açılmıştır. Ders programı büyük ölçüde (Fizik, Matematik gibi ortak dersler ve fosil ve yanma teknolojisi alanındaki dersler dışında) sürdürülebilirlik alanına yöneliktir. Bu dersler arasında şunlar bulunmaktadır:
EBT103 Enerji Bilimi ve Teknolojilerine Giriş
EBT201 Yenilenebilir Enerji Teknolojileri
EBT304 Rüzgar Enerjisi
EBT311 Hidrojen Enerjisi ve Yakıt Hücreleri
EBT315 Güneş Hücreleri Fiziği
EBT323 Sürdürülebilir Biyoyakıt Teknolojileri
EBT403 Enerji Ekonomisi ve Politikaları
EBT406 Enerji Yönetimi
EBT301 Güneş Enerjisi Sistemleri
EBT312 Sürdürülebilir Enerji
EBT314 Enerji Depolama Sistemleri
Enerji Bilimi ve Teknolojileri bölümünün öğretim programına ulaşmak için https://ebt.tau.edu.tr/ogretim-plani adresi ziyaret edilebilir.
Bologna Süreci'nin bir parçası olarak, Türk-Alman Üniversitesi tüm dersleri ve ilgili programları resmi web sitesinde paylaşmaktadır. Bu derslerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için https://obs.tau.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx adresi ziyaret edilebilir.
Enerji Bilimi ve Teknoloji bölümü dışında üniversitenin çeşitli bölümlerinde sürdürülebilirlik ve temiz gelecek doğrultusunda çeşitli dersler açılmaktadır. Bu derslerden başlıcaları şunlardır:
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
ETE402 Hibrit Enerji Sistemler
ETE487 Yenilenebilir Enerji Teknolojisi
https://eem.tau.edu.tr/ogretim-plani
İnşaat Mühendisliği Bölümü
BAU452 Kentsel Su Yönetiminin Temelleri
BAU451 Su Kaynakları
https://im.tau.edu.tr/ogretim-plani
Endüstri Mühendisliği Bölümü
WIN405 Sürdürülebilir Üretim için Ürün Yaşam Döngüsü
WIN409 Elektromobilite için Pil Üretim Teknolojisi
https://em.tau.edu.tr/ogretim-plani
Fen Fakültesi – Fakülte seçmeli ders
NWI407 Yenilenebilir Enerji Teknolojileri
17.4.3 Daha geniş bir toplulukta Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için Eğitim
Yerel toplumla etkileşim
Türk-Alman Üniversitesi, akademik eğitimin yanı sıra yerel toplumu enerji verimliliği ve temiz enerji konularında bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, üniversite çeşitli eğitim programları düzenleyerek topluma çevre bilinci kazandırmakta ve sürdürülebilir uygulamaları teşvik eden eğitimler sunmaktadır.
Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Damla Durak Uşar’ın öncülüğünde ve Basın ve Halkla İlişkiler Koordinasyonu’nun katkılarıyla, 10 Mayıs 2023 tarihinde Beykoz Tokatköy Ortaokulu’ndan bir grup öğretmen ve öğrenci üniversitemizde ağırlanmıştır. Katılımcılara Çevre Farkındalığı ve Sürdürülebilir Kalkınma Eğitimi verilmiştir. Eğitimde, küresel iklim değişikliğinin sebepleri ve sonuçları üzerinde durulmuş; sürdürülebilirliğin ve atık yönetiminin önemi vurgulanmıştır. Ayrıca, katılımcıların çevresel farkındalıklarının artırılmasının gerekliliği ifade edilmiştir. Beykoz Tokatköy Ortaokulu öğretmenleri ve öğrencilerinin aktif katılımıyla gerçekleştirilen bu eğitim, üniversitemizde uygulanan Sıfır Atık Politikası’nın örneklerinin sergilendiği bir kampüs turuyla sona ermiştir.
Eğitim programları
Türk-Alman Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (TAÜ-SEM), Allianz Teknik iş birliği ile 21.09.2023 tarihinde Uygulamalı Kurumsal Karbon Ayak İzi Hesaplama üzerine sertifikalı bir eğitim programı sunmuştur. Program, çevre mühendisleri, çevre uzmanları, kişisel gelişim arayan profesyoneller ve endüstriden şirket temsilcilerine yönelik olarak hazırlanmıştır. Program, iklim krizi, ISO 14064 standartları, AB Yeşil Anlaşması, Sınır Karbon Vergisi ve Emisyon Ticareti Sistemleri gibi konularda teorik eğitim ile karbon ayak izi hesaplamaları ve pratik uygulamalarla desteklenerek iki gün sürmüştür.
Göçmenler ve Uyum
Türk-Alman Üniversitesi GÖÇ VE UYUM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ, göç ve uyum konularında multidisipliner bir yaklaşım benimseyerek araştırma, uygulama ve toplumsal hizmet alanlarında faaliyet göstermektedir. Merkez, göçmenlerin sosyal, kültürel ve ekonomik hayatlarına entegre olmalarını sağlamak için çeşitli projeler ve etkinlikler düzenlemekte; ayrıca, göç ve uyum konularında bilimsel araştırmalar yaparak elde edilen verileri politika yapıcılar ve toplum ile paylaşmaktadır. Merkez, üniversitenin sunduğu eğitim programları ve araştırma olanakları sayesinde akademik ve uygulamalı bilgi birikimini bir araya getirerek, toplumsal sorunlara çözüm önerileri geliştirmeyi hedeflemektedir. Merkez 2023 yılında 2022 Avrupa İslamofobi Raporu’nu yayınlamıştır.
Bu rapor, göçmen Müslüman toplulukların karşılaştığı kurumsal İslamofobi ve ayrımcılığı analiz etmekte, göç ve uyum süreçlerine dair eleştirilerde bulunmakta ve ayrımcılık karşıtı mücadelede küresel farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Mart 15’in “Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü” olarak ilan edilmesinin önemini vurgulayarak bu günü, İslamofobi karşıtı eylemleri güçlendirmek için bir araç olarak önermektedir. Avrupa'daki kurumsal ayrımcılık politikalarının göçmen Müslümanların entegrasyonunu zorlaştırdığına dikkat çekmekte; Avusturya ve Fransa gibi ülkelerin Müslüman nüfusa yönelik artan baskılarına eleştirel bir yaklaşım getirmektedir.
Ayrıca, Avusturya’nın “Viyana Forumu” aracılığıyla Müslüman sivil topluma yönelik politikalarını diğer Avrupa ülkelerine yayma çabalarına dikkat çekmekte ve Avrupa Konseyi'nin anti-Müslüman ırkçılıkla mücadele tavsiyelerinin etkin uygulanması gerektiğini savunmaktadır. Bu bağlamda, Avrupa Birliği’nin temel hak ve özgürlükleri koruma amacını taşıyan yasaların, Müslüman topluluklara yönelik etkilerini dikkate alarak üye ülkelerce uyarlanmasının önemine vurgu yapmaktadır.
Göç ve Uyum Uygulama ve Araştırma Merkezimiz tarafından, 31 Ekim 2023 tarihinde, Almanya’nın Solingen kentinde 29 Mayıs 1993’te ırkçılar tarafından evleri kundaklanan ve çıkan yangında 5 aile bireyini yitiren Mevlüde Genç’i konu alan “Bilge Ana Mevlüde Genç” isimli belgeselin gösterimi gerçekleştirilmiştir. Kültür ve Sosyal Bilimler Binası Sinema Salonu’nda gerçekleştirilen belgesel gösteriminin ardından, Doç. Dr. Enes Bayraklı’nın moderatörlüğünde yönetmen Sevinç Yeşiltaş ile konu hakkında söyleşi yapılmıştır.
"Göç: Toplumsal, Örgütsel ve Bireysel Adaletin Boyutları" başlıklı sunum"
29 Kasım 2023 yılında ayrıca Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Zamantılı Nayır, "Göç: Toplumsal, Örgütsel ve Bireysel Adaletin Boyutları" başlıklı sunumunu 28 Kasım 2023 tarihinde YDYO Konferans Salonu'nda gerçekleştirmiştir.
Göç ve Uyum Uygulama ve Araştırma Merkezimiz (TAGU) tarafından daha önce gerçekleştirilmiş olan projeler aşağıda listelenmiştir.
Gerçekleşen Projeler:
- Elite-Dialogue Projesi: TAGU, İGAM ile iş birliği yaparak Türkiye’deki Suriyeli üniversite öğrencileri ve öğretim üyeleri üzerine odaklanan “Elite-Dialogue” projesini yürütmüştür. Bu proje, 53.000 € bütçeyle 1 yıl sürmüş ve AB fonlarıyla finanse edilmiştir.
- Şanlıurfa STK Haritalandırması: Şanlıurfa’daki STK’lar hakkında yapılan bir haritalandırma çalışması olup, 500.000 Suriyeli mültecinin yaşadığı bu ilde, GAP İdaresi desteğiyle 30.000 € bütçeyle yürütülmüştür.
- Şanlıurfa Barometresi: Şanlıurfa’da, sosyal uyum alanında geniş çaplı bir kamuoyu araştırmasıdır. GAP İdaresi ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği iş birliğiyle yürütülen projenin bütçesi 70.000 € olup, 2018 sonunda tamamlanmıştır.
- Suriyeliler Barometresi: TAGU Müdürü Prof. Dr. M. Murat Erdoğan’ın yönettiği, Türkiye genelinde Suriyeliler ve yerel halk ile kamuoyu araştırması yapmayı amaçlayan bir projedir. Her yıl İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yayımlanmakta ve Açık Toplum Vakfı tarafından desteklenmiştir.
- TREDU Projesi: Mülteci çocukların entegrasyonu konusundaki zorlukları ele almayı amaçlayan, AB Horizon 2020 çerçevesinde sunulmuş bir projedir. 2,2 milyon € bütçeli ve Finlandiya’dan Tampera Üniversitesi liderliğindeki projede, TAGU eğitimle ilgili iş paketinde liderdir.
- Suriye Öğrenci Konfederasyonu Projesi: Türkiye’deki Suriyeli üniversite öğrencileri arasında bir konfederasyon oluşturmayı amaçlayan, AB tarafından fonlanan HOPES projesine bağlı bir girişimdir.
- Euro-Turks-Barometer: Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenlilerle kamuoyu araştırmaları yapmayı amaçlayan bir projedir. Avrupa’daki Türk toplumuyla düzenli araştırmalar yapmak için çeşitli fon başvuruları yapılmıştır.